Χάρτης Ισότητας: Μια Εκδήλωση για τη Δημοκρατία και την Ισότητα στην Πράξη

Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη Δημοκρατία και την Ισότητα, στο WHEN HuB με την συνεργασία του Genderhood και της InterMediaKT.

Διάλογος και Δράση για τη Δημοκρατία και την Ισότητα

Η εκδήλωση «Χάρτης Ισότητας: Δημοκρατία και Ισότητα στην Πράξη» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, συγκεντρώνοντας πάνω από 50 άτομα. Σε ένα δυναμικό και ζωντανό διάλογο, προσεγγίσαμε κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με τη δημοκρατία και την ισότητα, φωτίζοντας τις προκλήσεις του σήμερα.

Στο πρώτο πάνελ, η Ηλιάνα Παπαγγελή, Διευθύντρια στο Solomon μίλησε για τη σημασία  και τη σχετικότητα της ανεξάρτητης και ουδέτερης δημοσιογραφίας καθώς και την εμπειρία της ως νέας, γυναίκας διευθύντριας ενός ερευντηικού δημοσιογραφικού μέσου.

Η Ιωάννα Στεντούμη, δικηγόρος με εξειδίκευση στην εμφυλη βία ανέλυσε, μεταξύ άλλων, πώς η υποχρεωτική συνεπιμέλεια εγκλωβίζει πολλές γυναίκες σε κακοποιητικές σχέσεις.

Γιώργος Νικολαΐδης, Εκπαιδευτής ενηλίκων & Υπεύθυνος Συντονισμού Συμμαχίας των Φύλων, και ο Νίκος Παπακώστας, Πολιτικός Επιστήμονας & Συνιδρυτής Inter Alia μας εισήγαγαν στις έννοιες και τις συσχετίσεις της “anti-gender agenda” με την παράλληλη άνοδο της ακροδεξιάς και την απώλεια εμπιστοσύνης στους θεσμούς.

Ο Ρόλος της Εκπαίδευσης: Γονείς, Εκπαιδευτικοί και η Δημοκρατία στις Σχολικές Τάξεις

Στο δεύτερο πάνελ, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημασία της εκπαίδευσης στη διαμόρφωση μιας παιδαγωγικής κουλτούρας που προάγει τη δημοκρατία και την ισότητα.

Η  Ιωάννα Χαλβατζή, Εκπαιδευτικός 132ου Δημοτικού Σχολείου και η Ασπασία Καλησώρα, Δασκάλα & Εκπαιδεύτρια του Σημείου για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς εστίασαν στην ευθύνη των εκπαιδευτικών να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες να περιλαμβάνουν χώρο για συζητήσεις σχετικά με τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις της κοινωνίας στη μικροκοινωνία της τάξης.  Μίλησαν για το ρόλο των εκπαιδευτικών στις συμπεριφορικές αλλαγές των παιδιών, επηρεάζοντας έτσι και τις αντιλήψεις των γονέων.

Η Μαίρη ΛεοντσίνηΚαθηγήτρια Τμήματος Εκπαίδευσης & Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ,  μας προσκάλεσε να συνδιαλλαγούμε με τις έννοιες της δημοκρατίας, του φύλου και της σεξουαλικότητας. Παράλληλα, τόνισε χαρακτηριστικά πως η δημοκρατία μπορεί να είναι τραυματισμένη, αλλά παραμένει το καλύτερο όχημα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.  

Τέλος, η Λαμπρινή Γεωργίου, Δημιουργός του εκπαιδευτικού περιεχομένου & Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου Χάρτης Ισότητας, μας ταξίδευψε τόσο στη διαδικασία συγγραφής του προγράμματος, όσο και στις δυσκολίες, τις ομορφιές και την ελπίδα που συνάντησε η εκπαιδευτική ομάδα του Genderhood και της InterMediaΚΤ στην υλοποίηση των εργαστηρίων στη Στερεά Ελλάδα και την Αχαΐα.

Μια Βραδιά Συζήτησης, Σύνδεσης και Έμπνευσης

Ενώ οι συζητήσεις μας συχνά έφεραν δυσοίωνες προοπτικές και δύσκολους προβληματισμούς, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε ένα πιο χαλαρό κλίμα, με απολαυστικό μπουφέ από το Holy Llama

Ευχαριστούμε όλες, όλα και όλους που συμμετείχαν και συνέβαλαν στη δημιουργία ενός χώρου σκέψης και ανταλλαγής. Οι συζητήσεις που έγιναν μάς υπενθυμίζουν πως η δημοκρατία και η ισότητα απαιτούν διαρκή εγρήγορση και συλλογική δράση!

«Το έργο Χάρτης Ισότητας υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD, με φορέα υλοποίησης την InterMediaKT και εταίρο το Genderhood. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Bodossaki Foundation – Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ.»

Scroll to Top