Ορισμοί
Η ισότητα αναφέρεται στην παροχή ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκείας ή κοινωνικού υποβάθρου. Η ουσιαστική ισότητα διασφαλίζει ότι οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν ίσες ευκαιρίες τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ενίσχυσης της νομικής ισότητας και της λήψης διορθωτικών μέτρων, με στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων και των ανισοτήτων. Ως αποτέλεσμα, βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης για όλους τους ανθρώπους.
Πηγή: ΚΕΘΙ-Γλωσσάρι για τη βία κατά των γυναικών και την ισότητα των φύλων
Η Δημοκρατία είναι ένα σύστημα διακυβέρνησης που διέπεται από ορισμένες συγκροτησιακές προϋποθέσεις (η έννοια του ελεύθερου, της αναγνώρισης του «άλλου», η έννοια του ανθρώπου) και κατευθυντήριες αρχές (φιλελεύθερη αρχή και δημοκρατική αρχή).
Πηγή: Τι είναι η Δημοκρατία; Προϋποθέσεις Συγκρότησης και Κατευθυντήριες Αρχές – Syntagma Watch
Ο όρος «φύλο» αναφέρεται στους ρόλους, τις συμπεριφορές και τα χαρακτηριστικά που μια κοινωνία θεωρεί κατάλληλα για γυναίκες και άνδρες, και αυτά δεν είναι φυσικά, αλλά διαμορφώνονται από την κοινωνία. Ο όρος «φάσμα φύλου» (gender spectrum) αναγνωρίζει ότι το φύλο δεν είναι διχοτομημένο (άνδρας-γυναίκα), αλλά περιλαμβάνει ποικίλες ταυτότητες πέρα από τα παραδοσιακά δίπολα. Αυτή η έννοια αμφισβητεί τα έμφυλα στερεότυπα και προάγει τη συμπερίληψη και την ισότητα.
Πηγή: Γλωσσάρι για τη βία κατά των γυναικών και την ισότητα των φύλων | Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οι θεμελιώδεις αρχές και ελευθερίες που ανήκουν σε κάθε άτομο από τη στιγμή της γέννησής του, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής, φύλου, θρησκείας, γλώσσας ή οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού. Αυτά τα δικαιώματα περιλαμβάνουν το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία, την ασφάλεια, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την ελευθερία της έκφρασης και την ισότητα ενώπιον του νόμου. Η Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1948, αποσκοπεί στην προστασία και προώθηση αυτών των δικαιωμάτων, προκειμένου να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια και την ευημερία όλων των ανθρώπων παγκοσμίως. Τα θεμελιώδη δικαιώματα του Χάρτη είναι η αξιοπρέπεια, οι ελευθερίες, η ισότητα, η αλληλεγγύη, τα δικαιώματα των πολιτών και η δικαιοσύνη.
Πηγή:Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το προνόμιο είναι ένα δικαίωμα, ασυλία ή όφελος που απολαμβάνει μόνο ένα άτομο πέρα από τα πλεονεκτήματα των περισσότερων. Οι προνομιούχες ομάδες μπορεί να είναι προνομιούχες με βάση την κοινωνική τάξη, τον πλούτο, την εκπαίδευση, την κάστα, την ηλικία, το ύψος, το χρώμα του δέρματος, τη φυσική κατάσταση, την εθνικότητα, τη γεωγραφική θέση, τις πολιτισμικές διαφορές, την εθνική ή φυλετική κατηγορία, το φύλο, την ταυτότητα φύλου, τη νευροδιαφορετικότητα, τη σωματική αναπηρία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία και άλλους διαφοροποιητικούς παράγοντες. Τα άτομα μπορεί να είναι προνομιούχα σε έναν τομέα, όπως η εκπαίδευση, και να μην είναι προνομιούχα σε έναν άλλο τομέα, όπως η υγεία.
O σεξισμός είναι ένα ιεραρχικό σύστημα που υποστηρίζει την ιδέα ότι το ένα φύλο είναι ανώτερο από το άλλο και ευνοεί τη μία ομάδα έναντι της άλλης. Δραστηριότητες ή απόψεις που εισάγουν διακρίσεις εις βάρος ατόμων με βάση μόνο το φύλο τους θεωρούνται σεξισμός. Πρόκειται για μια συλλογή επιβλαβών γενικεύσεων, λανθασμένων αντιλήψεων και στερεοτυπικών στάσεων, συμπεριφορών και αντιλήψεων που κανονικοποιούν τις διακρίσεις εις βάρος ενός φύλου και τις ανισότητες εις βάρος του και, κατά συνέπεια, το αποκλείουν από την κοινωνία. Οι υποστηρικτές του σεξισμού, ο οποίος συνδέεται με την εξουσία, πιστεύουν ότι οι γυναίκες πρέπει να θεωρούνται υποδεέστερες από τους άνδρες στην κοινωνία, τη γλώσσα, τα δικαιώματα και το νόμο.
Πηγή: ΚΕΘΙ- Γλωσσάρι για τη βία κατά των γυναικών και την ισότητα των φύλων
